Presentació del Llibre "Al-Azrak, el Blau"

El dilluns 3 d'agost, en el marc de la programació cultural d'estiu a Benilloba, el teatret de Les Moreres va acollir la presentació del llibre "Al-Azrak, el Blau. Crònica de la Conquesta de la Muntanya", per part del seu autor, Just Sellés. L'acte va estar presentat pel Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Benilloba, Jordi Jiménez.

L'autor va explicar que havia escrit el llibre des del punt de vista del vençut, per a la qual cosa havia estat vivint durant molts dies en ell llocs a on va viure Al-Azrak i escoltant música relacionada amb el mon musulmà, per millor inspirar-se, amb l’única missió de reconéixer els paisatges que un dia somià el visir al-Azraq, pernoctant en les ruïnes de les que foren les seues talaies, alqueries, torres i castells i amb la intenció d'intentar posar en net la distorsionada figura del visir.

El llibre situa al lector al segle XIII en una regió valenciana, La Muntanya, on l’Islam encara tenia presència, encara que molt amenaçat pel cristianisme dels voltants. Els feudals intentaven sotmetre-la però la zona era forta i resistia. Eren temps de pactes breus, fortaleses preses per la força i emboscades entre els homes de Jaume I i els partidaris del visir Al-Azraq, el Blau.

Segles després es va elogiar la conquesta del Regne de València de la mà de Jaume I el Conqueridor, no obstant això, l’obra posa de manifest aquests fets i els relata a través de la visió d’Abu al-Qasim, el visir d’Al-Azraq, com l’extermini d’una cultura, una crònica sobre la pitjor de les seves gestes. Es tracta d’una reinterpretació de la invasió feudal d’Al-Andalus oriental explicada per una persona que va sofrir l’atac cristià.

“Sol succeir: l’amnèsia del temps s’acarnissa amb aquells personatges a qui, prèviament, la història ha fet pedaços. Sí, la glòria es reserva sempre per al guanyador, i en la derrota, al vençut no li queda més opció que humiliar la mirada i caminar la polsegosa senda de l’oblit. En el cas del visir al-Azraq aquest feroç procedir de la Història amb els perdedors ha sigut encara més despietat, perquè lluny de sepultar el seu record en el fanguer del temps, la seua memòria ha quedat exposada a l’etern assot del botxí infidel. Tot i així, malgrat el pervers esforç del rei per embrutar la imatge de qui durant tants anys fou el seu malson, i a pesar de la profunda desfiguració que ha patit el personatge amb el pas dels segles, la memòria del visir al-Azraq perdura viva al cor de La Muntanya: el mar de serres i valls que antany foren els seus dominis.

Just I. Sellés (Beniarrés, 1969) és enginyer d’obres públiques i màster en enginyeria marítima, professió que compagina amb la fotografia de paisatge i l’escriptura. En 2008 escrigué El llanto del petirrojo, la seua primera obra, amb la que es proclamà finalista del premi Azorín de novel·la en la seua edició de 2009. Des d’aleshores ha treballat infatigable en un projecte literari ambiciós al temps que apassionant: Al-Azraq, el Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya, la seua primera incursió en la novel·la històrica.

Text de l'autor.

L'escriptor va il·lustrar la seua presentació amb la projecció de nombroses diapositives.

La novel·la ha estat il·lustrada pel reconegut pintor alcoià Josep Borrell

Al mateix pati de "Les Moreres" , es va muntar una paradeta per facilitar als interessats la compra del llibre, els quals va signar l'autor.