Homenatge a Josep Julià 

2016

El 19 de desembre de 2016 el poble de Benilloba i directius i membres d'organismes als que va estar vinculat van retre un sentit i càlid homenatge a Josep Julià i Serra, recentment desaparegut  i que va servit per a descobrir una placa a la seua casa que anuncia la "Col·lecció de màquines tèxtils Josep Julià Serra - Maria Català Monllor", en un acte en el qual la seua vídua va anunciar la cessió de la col·lecció de màquines tèxtils que al llarg dels anys, Pep, com familiarment li dien, va anar recuperant, reparant i catalogant en una tasca veritablement encomiable. “Era el que ell volia”, va explicat Maria Català, poc després de descobrir en la porta de sa casa, en la plaça de l’Omet, el rètol que anuncia el lloc on es pot visitar aquest patrimoni industrial recuperat per Josep durant tota la seua vida.

L'homenatge va tindre dos parts, una en la casa del matrimoni Josep-Maria i un altre a l'Auditori Municipal. La Filharmònica de Benilloba va posar la música a l'acte interpretant diverses peces. En una jornada de fortes pluges, van assistit moltes persones vingudes de diferents indrets del país, recordant la figura de Pep Julià, amb parlaments que han glossat la seua figura i el seu compromís amb el poble, el territori i en especial amb el patrimoni tèxtil que va recuperar i restaurar amb les seues pròpies mans.

La alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert, va elogiat la dedicació i compromís de Josep Julià amb “el poble, el territori i de manera especial amb el patrimoni industrial de Benilloba al qual tantes hores va dedicar i que ha esdevingut una col·lecció única de telers manuals que ens recorden la història del nostre poble, restaurada amb les seues pròpies mans, completament funcionals i que han despertat l’interés de professionals d’arreu”.

En el homenatge han estat representants de l’Ajuntament de Benilloba, Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, el Centre d’Estudis Contestans, el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi, la Universitat Politècnica de València i la Conselleria de Cultura i Patrimoni. L’acte, en la seua segona part, celebrat en l’auditori, ha estat acompanyat de la música de la Filharmònica de Benilloba i de desenes de persones.

Les intervencions van estat acompanyades de diferents vídeos amb Josep Julià com protagonista en un acte que va conduit l’actor Xavi Mira i que va comtar també amb la música de trompeta de Jesús Ramón per obrir i tancar l’acte que va acomiadar la vídua per agrair als presents la seua participació en l’homenatge.

Entre els intervinents, Pilar Roig, professora de Restauració de la Universitat Politècnica de València; pare Angel Escapa mitjantçant una carta; Antonio Redero, professor i company de Josep Julià; Antonio González, professor i company de Josep Julià; Eliseo Fernández, professor de la Universitat d’Alacant i amic de Josep Julià, que finalment no va assistir per les pluges; Luis Pablo Martínez, inspector de patrimoni de la Conselleria de Cultura i amic de Josep; Paco Blay, company del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics; Pere Ferrer, del Centre d’Estudis Contestans i Pep Fuster, del Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi.