9 d´Octubre 2012

Divendres 5 d'Octubre

Correllengua

El Correllengua va arribar a Benilloba el divendres 5 d'octubre. L'acte, que va estar organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors", es va iniciar amb la eixida del cole i va recórrer els carrers del poble. Davant, anava la Flama de la Llengua. Li seguia un drac que portaven pels xiquets . Tancava la comitiva la resta de xiquets acompanyats pels seus mestres, d'alguns pares i mares i un grup de dolçainers. Al tornar a l'escola, uns xiquets van llegir el Manifest i  els dolçainers van tocar "La Moixaranga".  A continuació, els mestres van organitzar uns tallers per als xiquets i es va acabar amb un berenaret a base d'orxata i fartons.

Manifest del Correllengua 2012

Xiquetes i xiquets!

La Flama de la Llengua ha arribat a la nostra escola. Sabeu què representa eixa Flama?

Representa el valencià, representa la llengua que parlem els valencians, i també els catalans i els mallorquins. I tots hem d’estimar eixa llengua, que es la nostra. I això val per als que hem nascut ací, i per als que hem vingut de fora, siga d’on siga. Perquè ara tots vivim ací i hem de ser bons valencians, i parlar sempre eixa llengua.

Mireu, fa anys va viure un home molt sabut que li deien Joan Fuster. Ell va dedicar la seua vida a aconseguir que el valencià fora la llengua normal en la vida de la gent d’ací. Joan Fuster va escriure un llibre que es diu Nosaltres els valencians, i ens hi va ensenyar qui érem els valencians, d’on veníem i què havíem de fer pel nostre país.

A més, enguany fa vuitanta anys que uns homes molt sabuts van aprovar les "Normes de Castelló". Eixes normes ens ensenyen com hem d’escriure el valencià. I gràcies a elles ara podem usar el valencià per a fer llibres, cinema o televisió, i per a navegar per internet.

Per això, ací a la nostra escola volem homenatjar el valencià, i recordar Joan Fuster i les Normes de Castelló.

Visca el valencià!

 

Dia 9 d'Octubre - Manifest i Paelles

Per commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, i com ja comença a ser tradicional a Benilloba, es va voler celebrar amb divers actes.

Des del balcó de l'Ajuntament es va llegir el manifest que reproduïm a continuació i es va interpretar La Moixaranga. 

A continuació, l'ajuntament va voler reconèixer públicament la tasca del equip d'esta web en favor del poble, fent-nos entrega d'un diploma.

Tot seguit, el grup de dolçainers va efectuar un cercavila per tot el poble, seguits de xiquets i públic en general, tocant cançons típiques a la plaça l'Església, plaça l'Omet, carrer Jaume I (on es va botar foc una traca) i davant les antigues escoles on van tocar de nou La Moixaranga.

Des de primeres hores del matí, un voluntariós grup de veïns es va encarregar de fer xurros, que es venien a favor de Cáritas parroquial.

Globotada

La novetat d'enguany fa ser la globotada, en la qual els xiquets i pares es van encarregar d'inflar un gran nombre de globus i després del manifest els menuts es van dedicar a explotar-los

.

Manifest

Bon dia benillobers i benilloberes,

Benvinguts a la festa del 9 d’octubre, la nostra festa, la festa de tots els valencians.

Estem ací per commemorar que un 9 d’octubre com hui, ara fa uns 774 anys, el rei Jaume I entrava vencedor a la ciutat de València, després d’haver-la assetjat durant mesos.

Amb la ciutat de València al seu poder, Jaume I, encara que tenia pensat arribar molt més al sud, fins a Biar, passant per Benilloba, evidentment va creure que era el moment de donar forma a tot aquell grapat de terres que havia anat conquerint des de Morella i Peníscola fins a l’horta de València i les va convertir en el Regne de València.

Aquella decisió, que era aparentment un tràmit, una decisió administrativa, una manera d’organitzar i governar el nou territori de la Corona d’Aragó, va tindre com a conseqüència el naixement del poble valencià. I cada 9 d’octubre ho celebrem

Son molts els pobles valencians que fan una festa per a commemorar aquest fet, però  es cert que des de fa uns anys a Benilloba ho fem de la millor manera que es pot fer. gaudint d’un dia de germanor on grans i menuts convivim en aquest meravellós espai que son les moreres. Un dia especial, que si be aquest any degut a la crisi no hi ha cercavila ni petards ni focs d’artifici,  si hi haurà altra manera de fer festa, com serà la globotada que ara farem, i és que si alguna cosa te de bo la crisi és aquesta, que ens fa aguditzar   l’ingeni per a continuar gaudint tots, donant bona mostra del que caracteritza al poble de  Benilloba, l’ingeni, la imaginació i la lluita per anar endavant a pesar de tot. I fent de la festa dels valencians un dia gran a Benilloba, dia que esperem il·lusionats tot l’any.

I açó és el que val i el que hem de conservar, les ganes d’estar tots junts, d’anar de taula en taula, de fer tertúlies, partides de cartes, de jugar tots junts a la corda o cantar cançonetes.

Eixe és el sentit d’aquest dia, gaudir uns dels altres . De ser  i fer POBLE.

Moltes gràcies a tots i anem a donar l’ordre per a que comence la globotada.

Fins l’any que ve i que no en falte ni un!!

Paelles

Com comença a ser tradicional, es va aprofitar la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics va fer una paella, corrent a càrrec de l'Ajuntament la llenya.

Després de dinar, els homes es van dedicar a jugar a cotos, mentres les dones ballaben les danses típiques de Benilloba.