9 d´Octubre 2013

Dimarts 8 d'Octubre

Correllengua

El Correllengua va arribar a Benilloba el dimarts 8 d'octubre. L'acte, que va estar organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors", es va iniciar amb la eixida del cole i va recórrer els carrers del poble. Davant, anava la Flama de la Llengua. Li seguia un drac que portaven els xiquets . Tancava la comitiva la resta de xiquets acompanyats pels seus mestres, d'alguns pares i mares i un grup de dolçainers. Al tornar a l'escola, uns xiquets van llegir el Manifest i  els dolçainers van tocar "La Moixaranga".  A continuació, els mestres van organitzar uns tallers per als xiquets i es va acabar amb un berenaret a base d'orxata i fartons.

Manifest del Correllengua 2013

Dia 9 d'Octubre - Manifest i Paelles

Per commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, i com ja es tradicional a Benilloba, es va voler celebrar amb divers actes.

En les "Moreres" es va llegir el manifest que reproduïm a continuació i es va iniciar la cocció de les paelles dels diversos grups d'amics. Enguany es van estrenar les taules i cadires proporcionades per l'ajuntament per a comoditat dels participants.

Des de primeres hores del matí, un voluntariós grup de veïns es va encarregar de fer xurros, que es venien a favor de Cáritas parroquial.

Manifest

Bon dia

Bon dia benillobers i benilloberes, amics i visitants,

Benvinguts a la festa del 9 d’octubre, la nostra festa, la festa de tots els valencians.

Hui, 9 d'octubre de 2013 commemorem el 775 aniversari de la entrada del Rei Jaume I a la ciutat de València.

Amb la ciutat de València al seu poder, Jaume I, encara que tenia pensat arribar molt més al sud, evidentment va creure que era el moment de donar forma a tot aquell grapat de terres que havia anat conquerint des de Morella i Peníscola fins a l’horta de València i les va convertir en el Regne de València.

Aquella decisió, que era aparentment un tràmit, una decisió administrativa, una manera d’organitzar i governar el nou territori de la Corona d’Aragó, va tindre com a conseqüència el naixement del poble valencià. I cada 9 d’octubre ho celebrem.

A Benilloba, des de fa 9 anys ho celebrem d'una manera especial, ho celebrem fent un dia de germanor al poble, ací a les moreres, on tots junts majors i menuts gaudim d'un dia on fem palés l'harmonia que reina entre nosaltres. Un dia que dediquem a conviure colze a colze amb els nostres veïns, on es viu de ple allò que un dia va dir Vicent Andrés Estelles, per cert del que també al 2013 celebrem el seu any: allò del que val és la consciència de  no ser  res si no s'és  poble, hui és  un dia on demostrem que el que viu al nostre costat és molt més que el nostre veí, on l'ajuda i el recolzament que ens oferim a diari viu hui entre les nostres paelles de manera sincera. I això es precisament el que hem de celebrar  l`'orgull de ser  poble, el poble valencià, un poble amb identitat pròpia. Un poble amb llengua pròpia, el valencià, un poble en cultura, tradicions i història.

És un dia reivindicatiu, on cal dir molt alt que es sentim orgullosos de ser el que som, som de poble, som  de Benilloba, som valencians.  En la autoestima de tot un poble, resideix la força de exigir el que es just i millor per a tots.

Eixe és el sentit d’aquest dia, gaudir uns dels altres . De ser  i fer POBLE.

Moltes gràcies a tots per estar ací.  

Fins l’any que ve i que no en falte ni un!!

Els quintos van muntar una paradeta on venien postres i begudes, per recaptar fons per a les danses.

Paelles

Com comença a ser tradicional, es va aprofitar la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics va fer una paella, corrent a càrrec de l'Ajuntament la llenya.