Dia de la Dona Treballadora 2013

El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora les lluites de molts homes i dones que al llarg de les seves vides han defensat la justícia i la igualtat d'oportunitats. No és una celebració, perquè concretament es va triar el dia 8 de març per recordar uns lamentables successos que van tenir lloc als Estats Units.

La primera marxa de "dones treballadores" documentada es va produir el 8 de març del 1857 a Nova York. Un grup d'obreres tèxtils va recórrer els barris més rics de la ciutat per cridar l'atenció i protestar per les seves miserables condicions de treball.

Però els fets que realment es commemoren el 8 de març van tenir lloc mig segle després. El 5 de març del 1908, a la mateixa ciutat nord-americana, es va produir una nova vaga d'unes 40.000 obreres tèxtils. Bàsicament, reclamaven igualtat salarial i reducció de la jornada laboral a 10 hores diàries per aconseguir així un temps per a la lactància dels fills. També es manifestaven contra l'explotació laboral infantil, demanaven formació i dret a l'afiliació sindical.

En este context, es va esdevenir un fet esgarrifós, que va horroritzar tot el món. Concretament, es va declarar un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, on van morir 129 treballadores de la companyia.

L'incendi no havia estat fortuït; va ser provocat pels mateixos directius de la fàbrica, que havien decidit tancar, contra la seva voluntat, les dones per impedir que s'unissen a la vaga.

L'any 1977, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica esta jornada és el lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les obreres que van morir tràgicament aquell dia.

En Benilloba enguany aquest dia es va celebrar el dissabte 9 de Març, amb una lectura de texts i un dinar de germanor.