Filarmónica Benillobense

Benilloba compta amb una banda de música, "La Filarmónica Benillobense", de l'existència de la qual es troben ja notícies en documentació escrita del segle XIX, i que constitueix un element bàsic en referència no tal sols a les Festes de Moros i Cristians, sinó també a altres actes culturals, festius i religiosos del poble. La Filarmónica Benillobense és també, com és lògic, la Banda Oficial de l'Ajuntament de Benilloba.

Encara que sempre recolzada, com no podia ser d'una altra manera, pels respectius ajuntaments que el poble ha anat tenint al llarg del temps, ha sigut la iniciativa ciutadana la que ha fet possible l'existència d'esta institució sota la forma de Societat Musical.

Eixida de l'església any 1920

Resulta natural la presència de la "Filarmónica Benillobense" en la vida de Benilloba, tant quant a festes, com en actes religiosos, educació, etc., ja que un número important dels seus habitants formen o han format part de la Banda o tenen o han tingut algun familiar en ella.

La Filarmónica Benillobense l'any 1930

Cal destacar la influència de la Filarmónica Benillobense en la joventut del poble. En efecte, si sempre ha comptat amb joves entre els seus membres, és en l'actualitat, amb la reorganització de la Banda i el funcionament de l'Escola Comarcal de Música, quan la seua influència sobre l'educació musical de xiquets i joves ha assolit la seua cota més alta.

La Banda als anys 50 a la porta del Casino de Baix

Cronologia

· No es coneixen exactament els seus inicis.

· 1888 .- Hi ha un document d'eixe any en què consta una relació de Socis Protectors, Socis Fundadors i Socis de Número.

· 12-7-1916 .- Es crea un Reglament sota el qual es constitueix una Música denominada Filarmónica de Benilloba.

· 26-11-1925 .- Es presenta en el Govern Civil de la Província d'Alacant el nou "Reglamento de la Sociedad Musical la Filarmónica Benillobense"

· 1947 .- Any del III Centenari, en el que es consoliden les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Joaquim, la banda local queda adscrita, fins anys desprès, a una filà.

· 1949 .- Participa en el Certamen Musical que se celebra a Altea, on guanya el 3er Premi.

· 19-2-1950 .- Col·locació de la primera pedra del local que va ser de la Banda de Música de Benilloba.

· 25-1-1986 .- Com a culminació d'uns anys d'esplendor, tots els seus components son posseïdor del carner acreditatiu de la Federació Regional Valenciana de Societats Musicals.

· 28-6-1992 .- Col·locació de la primera pedra de l'actual seu social, sobre el solar de l'anterior, conservant l'edifici el nom amb què és conegut: "Local de la Música".

La Banda als anys 50

Com a curiositats, cal senyalar que aquesta primera pedra és la mateixa de l'anterior edifici, feta per un picapedrer de Benilloba, i que l'Emili Soler, Comissari de Música 92, de la que en la corresponent Acta es deixa constància del seu interès, ajuda i bona disposició, és el mateix que va escriure un article sobre Benilloba (Pilotes de Dacsa) a l'Informació, que reproduïm en l'apartat dedicat a Gastronomia.

Nova etapa

Però és a partir d'Octubre 1997 quan esta Societat Musical comença una nova etapa carregada d'il·lusió i ganes de treballar, seguint la batuta del seu actual Director En José J. Alvado Serrano, duent una seguideta d'interessants activitats, entre les que podem citar:

Desembre 1999 .- Primera Actuació dels alumnes de l'Escola

17-6-2000 .- Audició instrumental i coral.

19-2-2000 .- Incorporació d'onze xics i xiques a la Banda de Música.

20-2-2000 .- Concert de la banda en homenatge a santa Cecília.

Diverses participacions en altres pobles, com ara, Muro, Banyeres, Alcoi, Ibi, etc.

La Banda en l'Avís d'Ibi de 2001

Ensenyament Musical

La Societat Musical compta amb una escola a la qual acudeixen 34 alumnes, sent 15 d'ells els que integren la Banda Juvenil, anomenada per ells mateixos "Els Rebotats".

També hi ha un grup de xiquets de 5 a 8 anys que, sense cap obligació, assisteixen a classe d'iniciació, sense teoria ni solfeig però ensenyant-los que els agrade la música, jugant amb ella.

 

A més, es compta des del 99 amb l'Escola Comarcal de Música del Comtat, lo que permet tindre professors titulats d'instrument, de Teoria Musical, entonació, solfeig, etc.  que acudeixen a impartir les seues classes a la seu de la Filharmònica.

Seu de la FILARMÓNICA BENILLOBENSE

Alumnes clarinet

Concert dels alumnes de guitarra

Components de la banda en 2001

La soprano Magdalena Serna cantant el Ave Maria de Schubert

acompanyada pels clarinets Raquel Barrachina, Paula Ferrando, Patricia Gadea i Amparo Guillem i la flauta de Silvia Blanes

Concert a la Plaça de l'Omet el 2/8/2002

Concert de Música Festera 2014