Festes de Moros i Cristians 2001

NIT DE L'OLLETA 2001

Cada any, els festers de Benilloba realitzen en la Nit de l'Olleta una desfilada pels carrers del poble realitzant una àcida crítica relativa a successos relacionats amb l'actualitat local o nacional.

L'escàndol de Gescartera, la vaga de pilots d'Iberia, la legionel·la i les cançons de l'estiu van ser els motius elegits enguany per les tres filaes per a caracteritzar-se i passar-s'ho bé, al mateix temps que es fa riure i gaudir a les més de 5.000 persones que presenciaven l'acte i que moltes vegades intervenien també, produint-se una particular relació interactiva entre festers i públic.

 

Van iniciar la desfilada un grup de membres de la filà Moros del Arrabal vestits de legionaris, fent referència als problemes dels diversos brots de legionel·losis haguts tant en la comarca com en altres regions.  Altres membres d'esta mateixa filà reflectien en les seues crítiques l'escàndol econòmic de Gescartera que centra els informatius dels mitjans de comunicació d'este estiu. Un grup de festers vestits de bisbes, cegos i guàrdia civil personificaven diversos sectors implicats en l'escàndol.

Els Moros del Castell van centrar les seues crítiques en la vaga de pilots, disfressats de membres d'una imaginària línia aèria, amb un cartell que deia "SEVLA, Sindicat Espanyol de Voladors de Línies Aèries". També la desaparició de la pesseta i la implantació de l'EURO va ser motiu de crítica per part d'esta filà, els membres de la qual desfilaven amb una pancarta que deia "Per fi Benilloba entra en l'euro , adéu a la pela", mentre anaven repartint reproduccions dels bitllets de pessetes que prompte deixaran de ser vàlids. 

Els cristians de la filà La Palmera van centrar la seua crítica en les cançons de moda. Sonia i Selena, Coiot Dax, una representació de Pluja d'Estreles i les bombolles de Freixenet amb Antonio Banderes i Melanie Griffith van fer les delícies del públic. Una especial menció mereix el grup de membres d'esta filà disfressats de mona que feien referència a la Cançó del Goril·la, un altre dels èxits musicals de l'estiu.

PRIMERA DIANA

Moros del Arrabal

SEGONA DIANA

Cristians de La Palmera

ENTRÀ DE MOROS I CRISTIANS

Cristians de La Palmera

Malillos Moros del Castell

Moros del Castell

Moros del Arrabal

Esquadra lelos Moros del Arrabal

Mores del Arrabal

Carrossa xiquets

Ambaixades

Ambaixada Mora

Capità i Ambaixador Cristians (motoritzats) anant cap al castell

Capità Moro

Ambaixador Moro

Sentinella cristià

L'Ambaixador Moro amenaça als cristians

Els cristians refusen el parlament moro

Els moros assalten el castell

Els moros vencen als cristians

Els moros celebren el seu triomf

Capità moro ixin del castell després de la batalla

El segueix el seu Ambaixador

Acte cristià d'agermanament al Carrer Major

AMBAIXADA CRISTIANA

Els moros es disposen a defendre el castell

L'Ambaixador cristià amenaça als moros

Els moros es neguen a rendir-se

L'Ambaixador cristià reitera les seues amenaces

Els moros es preparen per a defendre el castell

Es dona l'orde d'assaltar el castell

Els cristians assalten el castell i es lluita a mort 

Com sempre, guanyen els cristians i celebren la seua victòria

Com es tracta d'una ficció festiva, moros i cristians s'abracen

S'acaba l'acte amb d'interpretació de l'Himne de Festes de Benilloba