Festes de Moros i Cristians 2002

NIT DE L'OLLETA 2002

Cada any, els festers de Benilloba realitzen en la Nit de l'Olleta una desfilada pels carrers del poble realitzant una àcida crítica relativa a successos relacionats amb l'actualitat local o nacional.  

És inútil intentar esbrinar abans de la desfilada l'argument dels successius numerets. És una tradició que manté inviolable este secret, cosa que va nàixer espontàniament. Ni els consorts saben de què van a anar vestits els protagonistes.

La nit d'olla, que va començar sense pretensions, ha anat, a poc a poc, consolidant un estil i personalitat pròpies. La gràcia radica en que no es tracta de disfressar-se per disfressar-se o per trasvestir-se sinó que en eixes representacions dels carrers hi ha sempre "una miqueta més", la denúncia i la paròdia d'una realitat que en moltes ocasions val més prendre-les a broma.

La Nit d'olla de Benilloba, en paraules de Ximo Llorens, del Ciutat, fill del poble, té molt de nit i gens d'olla, la qual cosa no té la menor importància. Tan poca importància que va ser una nit d'olleta amb quetxup i jolivert, lo que, cuinat, seria inaguantable, però usat com a ingredients de festa i diversió va resultar una mescla ideal per al disbarat, que és l'important eixe dia.

El programa elegit per a enguany es va centrar en els fets de l'illot Jolivert , en el triomf de la cançó de l'estiu, en l'escàndol del Campionat Mundial de Futbol, en l'èxit de la pel·lícula Spiderman , en una atrevida reivindicació del botellón i en un homenatge al mite de Marilyn Monroe en l'aniversari de la seua mort.

            

Es va escenificar l'escàndol de l'arbitratge de l'egipci Al Gandulf, que amb la seua descarada actuació va propiciar que la selecció espanyola de futbol fóra eliminada per la selecció amfitriona. En esta paròdia, tots els jugadors es deien Raúl i al pobre col·legiat, que no parava de xiular per qualsevol cosa,  li van ploure els improperis i les espentes al llarg de tota la desfilada. En alguns moments, també els espectadors es van sumar a l'esbronc per a aprofitar la circumstància i desfogar-se amb l'àrbitre.

 

Els incidents de l'illot Perejil (Laila) va inspirar un dels passatges, en el que un grup de cuiners anava regalant jolivert a tots els espectadors, mentre que un grup de militars espanyols defenia a graneraes el carro on portaven el jolivert, cada vegada que un moro de la mateixa (membre de la mateixa filà) intentava acostar-se.

                   

  

El triomf de la cançó de l'estiu va eixir representada de una forma "qutre" per la versió de "Aserejé" i les "Ketchup". Els festers portaven vestits rojos i perruques daurades al cap, que més bé semblaven motxos de granera.

 

També es va incloure la pel·lícula Spiderman i van aparèixer homes-aranya per totes parts, jugant amb una pilota que s'empenyaven en penjar en els balcons per demostrar que podien pujar a recuperar-la

Va acabar l'espectacle amb un grup de xiques disfressades totes de Marilyn Monroe, de blanc, perruques roges i cantant a cor el famós "Happy Birthday Mister President". En esta ocasió no van ser homes els que es van disfressar de Marylins, sinó que ho van fer xiques

PROCLAMACIÓ

ENTRÀ DE MOROS I CRISTIANS