INAUGURACIÓ il·luminació LED

El dia 10 de Novembre de 2009, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Maritina Hernández, va inaugurar el nou sistema d'il·luminació pública de Benilloba, que incorpora la tecnologia Led, el principal avantatge de la qual  és l'estalvi energètic. Es tracta del primer d'altres tretze projectes que estan inclosos dins del programa de desenrotllament rural del Consell, Ruralter. Els següents a disposar dels seus beneficis seran Agres, Alcosser de Planes, Benillup, Biar, Fageca, Famorca, l´Orxa, Penàguila, Plans, Relleu, Sella, Tollos i Vall de Laguar. Estes iniciatives, pioneres en la Comunitat Valenciana, compten amb una inversió per part de la Generalitat de més d'1,9 milions d'euros i s'emmarquen en el Pla Confiança del Consell.

Encara que l'acte va despertar una gran expectació, al estar prevista la visita del President del Consell, finalment problemes d'agenda van impossibilitat aquesta visita.

L'acte d'inauguració va tindre dos parts: una al Ajuntament, on es va donar la benvinguda a la Consellera i es van saludar tots els assistents. A la Sala de Plens de l'Ajuntament, Maritina Hernández va signar al Llibre d'Honor, deixant constància de l'acte amb unes frases cordials i de recolzament. Després, des de la plaça de l'ajuntament, va prémer el botó que va il·luminar els carrers, davant de la presència de nombrosos veïns i també d'un bon nombre d'alcaldes i representants d'altres ajuntaments de la comarca.

A continuació, la comitiva, encapçalada per la consellera i l'alcaldessa del municipi, María Fernanda Sanz, va realitzar un recorregut pel poble, fins a arribar a una carpa muntada per a l'ocasió, on es van realitzar els parlaments. L'alcaldessa de Benilloba va dir sentir-se "orgullosa per ser pioners en la aplicació d'esta tècnica", mentre la consellera va subratllar que "un fita com esta demostra que els xicotets municipis no estan oblidats per l'administració". També van explicar que es perseguix «un estalvi important en la factura energètica, ja que el consum d'energia és entre un 70% i 75% menor que amb una làmpara convencional, a més d'obtindre un benefici mediambiental, donat que la contaminació lumínica és molt reduïda i de major qualitat que amb les lluminàries tradicionals. També la seua major eficiència energètica permet una reducció significativa de les emissions de CO2 i evita la utilització de materials amb residus nocius». D'altra banda, van destacar que la Conselleria i la Federació Valenciana de Desenrotllament Rural (Fevader) treballen de forma conjunta en projectes per a la revitalització social i econòmica de municipis de l'interior o amb un alt índex de ruralitat.

També va parlar l'alcalde de L’Orxa, Guillermo Moratal, que en l'actualitat és president de l'Associación CEDER Aitana, el qual va manifestar la seua satisfacció perquè aquesta experiència pilot s'haja fet a un dels pobles d'aquesta associació.

El nou sistema d'il·luminació ha estat desenrotllat i aplicat per l'empresa alcoiana Kokoh, S. L.

Després dels parlaments es va servir un Vi d'Honor, en el que van participar tant els invitats com tots els veïns del poble que van voler.

L'alcaldessa de Benilloba i la consellera, al front de la comitiva que va recórrer els carrers de la població.

L'alcaldessa de Benilloba, María Fernanda Sanz

Guillermo Moratal, president de l'Associació CEDER Aitana

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Maritina Hernández