Manifestació

Com ocorre al País Valencià durant la celebració de moltes de les nostres manifestacions festives, durant la danses es costum tirar coets. Durant les danses 2004, els quintos, en els seus cercaviles, anaven tirant coets. L'alcaldessa, Sra. Elena Mira, que estava en contra que es tiraren coets, pel seu potencial perill, es va enfadar. Possiblement este fet va fer que els quintos encara s'encrueliren més tirant coets al passar per la porta de la casa de l'alcaldessa.

Una de les vegades que el cercaviles passava per davall del seu balcó, l'alcaldessa li va tirar un poal d'aigua a un dels quintos. El pare del xicot, acompanyat de la jutgessa de pau del poble va

a parlar amb l'alcaldessa per a aclarir allò que havia ocorregut, però esta es va negar a fer-ho allí, convocant-lo per al dilluns en l'ajuntament. No obstant, eixa mateixa vesprada va presentar una denúncia contra cinc dels quintos, la qual cosa va originar que la Guàrdia Civil es presentarà en el poble i visitara els domicilis dels inculpats.

Quatre dels denunciats eren menors d'edat, per la qual cosa el cas passava al Tribunal Tutelar de Menors, però l'altre tenia ja 18 anys complits, per la qual cosa havia d'anar a juí.

Açò va fer que el poble es dividira entre els que donaven la raó a l'alcaldessa i els que sostenien que no hi havia hagut motius per a les dites denúncies. Ràpidament, quintos, familiars i simpatitzants es van mobilitzar convocant una manifestació en contra de les denúncies. Finalment, l'alcaldessa va retirar les denúncies, pocs minuts abans que s'iniciara la manifestació, per la qual cosa no va haver-hi temps per a desconvocar-la.

La manifestació va tindre lloc, com estava previst, el dimarts 12 de setembre a les 12:30, partint des d'el local de la música, baixant pel carrer Major, pujant pel carrer Sant Cristòfol, Plaça l'Omet, carrer sant Josep, carrer Cervantes passant per davant de l'ajuntament provisional, fins al lloc de partida, on els quintos van llegir un manifest en defensa dels companys denunciats. Es calculen unes 500 persones les que van participar.  La manifestació va ser totalment pacífica i es van exhibir diversos cartells. Els xiquets portaven notes en què es llegia "Jo serà majoral", mentres que els adults portaven altres en què es deia "Jo he sigut majoral".

Per preservar la privacitat de les persones, especialment dels xiquets, hem desenfocat les cares en les fotos dels participats.