Premi "Ciudad de la Ciencia y la Innovación 2010"

A finals de 2010, un total de 30 municipis espanyols van ser distingits pel Ministeri de Ciència i Innovació com 'Ciutat de la Ciència i la Innovació" que els va reconèixer pel seu esforç i compromís amb la I+D+i i la seua contribució al canvi de model productiu. Els guardonats formaran part durant tres anys de la 'xàrcia Innpulso' i comptaran amb beneficis en este tipus de polítiques.

El distintiu va distingir als 30 municipis en funció del seu nombre d'habitants: menys de 20.000 habitants, de 20.001 a 100.000, i més de 100.000. Dins de cada una de les categories es va premiar a 10 municipis.

Durant els tres anys que formaran part de la 'xàrcia Innpulso', estos municipis comptaran amb beneficis en el marc de les polítiques d'I+D+i, amb l'objectiu de reforçar i fomentar la ciència i la innovació espanyola, actuant des de l'àmbit local.

Concretament, en esta primera edició dels premis, es va distingir als ajuntaments que havien demostrat major compromís en projectes innovadors a càrrec del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local.

En total, les inversions realitzades pels Ajuntaments en matèria d'I+D+i a càrrec d'este fons que gestiona el Ministeri de Política Territorial van aconseguir 916 milions d'euros distribuïts en 7.650 projectes (30,1 per cent del total de projectes).

Així, en la categoria d'Ajuntaments de menys de 20.000 habitants,  es va distingir : Buenavista del Norte (Santa Cruz de Tenerife), La Solana (Ciudad Real); Béjar i Palaciosrubios(Salamanca); Vilanova del Camí (Barcelona); Boiro (La Corunya); Comenarejo (Madrid); Ermua (Biscaia); Benilloba i Gata de Gorgos (Alacant).

Els premiats en la categoria d'ajuntaments de entre 20.001 i 100.000 habitants van ser Avilés (Astúries); Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sant Boi de Llobregat i Viladecans (Barcelona); Càceres (Càceres); Almendralejo (Badajoz); Vaciamadrid i Tres Cantos (Madrid) i Eibar (Guipúscoa).

Per la seua banda, els municipis de més de 100.000 habitants que van resultar guanyadors del premi van ser: Dos Hermanas (Sevilla); Gijón (Astúries); Santander (Cantàbria); Valladolid (Valladolid); Barcelona, Mataró i Tarrassa (Barcelona); Logroño (La Rioja); San Sebastián (Guipúscoa) i València (València).

Els projectes d'innovació que es van considerar abraçaven parcs empresarials, parcs científics i tecnològics, centres de coneixement i vivers d'empresa, així com els destinats a millorar l'economia verda, a promoure la innovació en l'economia de la salut i assistencial, la modernització de l'administració municipal, els centres de cultura i divulgació científica-tecnològica, entre altres.

Benilloba va ser un dels municipis espanyols menors de 20.000 habitants que van rebre el 13 de Gener del 2011 el premi "Ciutat de la Ciència i la Innovació 2010" concedit pel Ministeri, en una cerimònia que es va celebrar en el saló d'actes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Madrid i que va estar presidit pels Prínceps d'Astúries. El reconeixement va tindre el seu origen en la planta fotovoltaica que es va instal·lar en la coberta del col·legi públic de la localitat, però també en la sèrie d'actuacions portades a terme en els últims temps en una clara aposta per la sostenibilitat.

L'alcaldessa, María Fernanda Sanz, que va arreplegar el premi, va explicar que l'Ajuntament de Benilloba va adoptar a finals de 2007 el compromís de treballar en pro d'un municipi sostenible, i que en eixa línia havia desenrotllant diversos projectes dirigits al foment de les energies renovables, la reducció del consum elèctric i d'aigua, la gestió mediambiental dels residus, i la recuperació i protecció dels paratges naturals.

En esta línia, i amb finançament del Pla E, s'havia procedit a instal·lar una planta solar fotovoltaica en la coberta del col·legi públic Mare de Déu dels Dolores, actuació esta que va servir de base al Ministeri per a la concessió del premi. L'objectiu era reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera i aconseguir una font d'energia renovable.

Dins d'esta matèria, també s'ha instal·lat la denominada il·luminació "Led" en tot l'enllumenat públic de Benilloba. La iniciativa, promoguda pel Centre de Desenrotllament (CEDIR) Alacant i finançada per la Generalitat, inclou a 14 municipis de la província, i es tracta d'un projecte pioner en tot Espanya. Benilloba va ser l'experiència pilot, amb una inversió de 225.000 euros que va possibilitar la instal·lació d'un tipus d'il·luminació que pot aportar una reducció de fins a el 75% en el consum elèctric.

Detalls de l'acte d'entrega dels premis

Detalls de la instal·lació de plaques fotovoltaiques