Entrega de còpia d'arxius

 del Comte de Revillagigedo

El diumenge dia 17 de maig de 2015, en el Saló d'actes de l'Ajuntament de Benilloba, D. Álvaro María de Armada y Barcáiztegui, actual titular Comte de Revillagigedo, va fer entrega a l'Ajuntament de Benilloba de una còpia digitalitzada de tot l'arxiu de la casa dels Comtes de Revillagigedo concernent al nostre poble.

Després de rebre a D. Alvaro a les portes de l'Ajuntament, es va passar a l'interior, on l'Alcaldessa Na María Fernanda Sanz li va dedicar unes paraules de benvinguda. A continuació, D. Francisco de Paula Momblanch García, cronista oficial de Benilloba va fer referència a diversos aspectes de la llarga relació entre el poble i els seues històrics senyors. Finalment, el senyor Comte va parlar també sobre dita relació i els motius i condicions per les quals fa donació de la còpia digitalitzada de tot l'arxiu de la casa dels Comtes de Revillagigedo referida a Benilloba, de la mateixa forma que fa poc ho va fer també amb la documentació corresponent a Ribaroja del Túria, els representants del qual van assistir també a l'acte.

El microfilm, que conté documents dels segles XIII al XIX, està dins del Fons de Revillagigedo, un dels arxius privats més importants d'Espanya que va ser declarat BIC en 2008. Esta digitalització suposarà un important pas per a la difusió i l'accessibilitat del valuós patrimoni documental del poble, ja que d'esta manera estarà accessible per als estudiosos i investigadors que ho desitgen. El contingut d'esta còpia digital permetrà conèixer tota l'evolució i justificació de la propietat del senyoriu des de 1260, és a dir, pergamins reials originals en llatí del s. XIII al XV on consten les donacions, autoritzacions reials i vendes, acompanyats de la traducció i les còpies autèntiques notarials del segle XVIII. Quant a l'Edat Moderna conté la documentació inèdita de entre els s. XVIII i XX que va pertànyer als comtes de Revillagigedo.

Al finalitzar l'acte, D. Alvaro Armada va escriure les següents paraules all Llibre d'Honor de Benilloba:

"Es un gran honor para mi pisar por primera vez esta antiquísima y noble villa de Benilloba, en recuerdo de mis antepasados, barones y señores territoriales de esta villa.

La entrega de los microfilms con la historia de esta villa desde el S. XIII al XX, sea un acicate para que Benilloba estudie, conozca, ame y defienda sus orígenes con orgullo para las generaciones venideras”