Presentació del llibre 

"La clau que obria tots els panys"

El dissabte 2 de maig de 2015, l'escriptor alcoià, Carles Cortés, va presentar a Benilloba la seua darrera novel·la i la primera que escriu de gènere fantàstic "La clau que obria tots els panys”. Carles Cortés, doctor en Filologia Catalana i professor de literatura catalana contemporània a la Universitat d'Alacant, és en l'actualitat vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística en la mateixa universitat i autor de diferents obres que han rebut varis premis.  

L’acte, conduit per Ana Delia Gisbert "Taes", va estar promogut pel col·lectiu local de Compromís i va tindre lloc al Patronat, Centre Parroquial. Van assistir més de 60 persones, entre elles, destacades personalitats del mon de la cultura, com ara el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, l'artista Antoni Miró i el professor, pedagog i pintor Tino Pla.

El llibre va ser presentat pel historiador local Enric Morrió, professor del C.P. "S. J. BOSCO", qui va destacar l'obra de Cortés com una novel·la que es pot interpretar des de la manera més simple "com a un text d'aventures i fantàstic" o bé anar més enllà i treure un missatge més complet, "una història de superació i cerca de la llibertat enfrontant-se a una societat estricta i amb normes establertes".

Amb aquesta darrera novel·la, editada per Bromera en la seua col·lecció Espurna, Cortés, després de cinc anys d'elaboració, ofereix al lector una nova faceta com a escriptor, amb una obra fantàstica que res te a veure amb els seus treballs anteriors i que ens trasllada a l'Illa d'Incastruç, els habitants de la qual es regeixen per la Norma, on fan escola de nit, el sol es pon per l'est i els habitants tenen prohibit eixir de l'illa abans dels trenta anys.

Amb aquest llibre,  l'autor alcoià utilitza un adolescent, la seua curiositat, imaginació i en especial les seues ànsies de coneixement, per a trencar amb la Norma i anar més enllà. Carles Cortés, com el protagonista de la seua novel·la, Toni, vol donar la volta al món en que viu amb una proposta engrescadora, fresca i de plena actualitat per a tots els públics.

Al llibre l'acompanya una guia didàctica per al seu ús als centres educatius que complementa l'obra i que ofereix la possibilitat de fer un acurat anàlisi de l'obra, de les localitzacions, paisatges i personatges a més de reflexions i treballs relacionats amb el nostre entorn més proper.

Carles Cortés va aprofitar per repassar la seua història familiar, provinent de Benilloba, recordant el seu besavi, el "tio Regaló", que anava a Alcoi en burret a comprar pa blanet, perquè a Benilloba, aleshores, no n'hi havia cada dia.

Després de la presentació, el públic va plantejar al autor diverses qüestions relacionades amb el llibre i finalment Carles Cortés va procedir a signar tots els llibres que els lectors li van presentar.