Maquetes de Telers

En Benilloba es troba una important col·lecció de Telers en Miniatura, conjunt de maquetes dignes d'un museu, fruit de l'admirable esforç i del commovedor afecte cap al món tèxtil del seu creador, Rafael Julià Monllor.

Rafael va començar a treballar en la indústria tèxtil en 1945, als 10 anys, primer fent canons, després va passar a ordir, i més tard a teixir a mà, fins a arribar a teixir a màquina, acabats de complir els 18 anys. Al llarg de la seua vida laboral, el seu interès pels mecanismes dels telers, tant manuals com mecànics, li van portar a convertir-se d'una forma autodidacta en un expert mecànic.

L'afecció a la construcció de telers en miniatura la va iniciar fa molts anys, quan treballava de mecànic en una fàbrica tèxtil. Ara, ja jubilat, en un xicotet talleret i amb un mínim de ferramentes i de materials, dedica la seua experiència, aprofitant les seues hores d'oci, construint diverses maquetes de màquines tèxtils en miniatura, principalment telers, amb tot tipus de detall.

El més sorprenent no és la fidelitat amb què ha reproduït les màquines, sinó que estes funcionen. En efecte, les ha dotat de motor, transmissions i tots els mecanismes de les màquines reals. Resulta sorprenent veure els telers teixir i observar com la peça de tela produïda va creixent amb les passades de la llançadora.

Rafael no dibuixa plans dels seus telers ni es preocupa prèviament de les dimensions. Comença construint el bastidor i va incorporant la resta de les peces donant-los una mesura proporcionada segons una escala que li dóna la seua experiència i la seua intuïció

 

Trueca per a fer Canons

 

 

Teler mecànic "de tercera generació" o Teler Jacquard

Final del segle XIX i principis del XX

 

Vídeo MPG en la Ficha (1500 bytes)

Ordidor manual cilindric o de bota

Permet ordir per a quansevol tipus de teixits

 

 
Teler manual (segle XIV)

Es van utilitzar a Benilloba per a teixir faixes i alforges

 

 
Teler manual (segle XIV)

Altra vista

 

 
Teler "de la casa Alemanya antiga"

Anomenat  "Picada de got"

 

 
Teler Jacquard

Anomenat "Teler de Espassa"

 

Vídeo MPG en la Ficha (1500 bytes)
Teler "de la casa Alemanya antiga"

Altra vista

 

 
Teler Jacquard

Altra vista

 

 
Teler "de la casa Alemanya antiga"

Altra vista

 
 
Ordidor manual vertical o d´estaques

Este és el model més primitiu, servia per a preparar els fils

per a passar-los al teler

 

 

Ordidor
Ordidor Vertical
ARRERE