Nit de l'Olla

Cada any, els festers de Benilloba realitzen en la Nit de l'Olleta una desfilada pels carrers del poble realitzant una àcida crítica relativa a successos relacionats amb l'actualitat local o nacional.  

La Nit d'olla de Benilloba ja fa anys que s'ha convertit en una cita ineludible en el calendari estival de les festes de la comarca. Com és habitual, centenars de visitants van omplir els carrers del municipi, amb l'objectiu de presenciar la desfilada humorística en el que els festers de les tres filaes locals demostren imaginació per a criticar amb sorna els principals temes de l'actualitat local, nacional i internacional.

Com a exemple, reflectim a continuació els detalls de la Nit de l'Olla 2001, amb la que va començar les del segle XX.

L'escàndol de Gescartera, la vaga de pilots d'Iberia, la legionel·la i les cançons de l'estiu van ser els motius elegits enguany per les tres filaes per a caracteritzar-se i passar-s'ho bé, al mateix temps que es fa riure i gaudir a les més de 5.000 persones que presenciaven l'acte i que moltes vegades intervenien també, produint-se una particular relació interactiva entre festers i públic.

 

Van iniciar la desfilada un grup de membres de la filà Moros del Arrabal vestits de legionaris, fent referència als problemes dels diversos brots de legionel·losis haguts tant en la comarca com en altres regions.  Altres membres d'esta mateixa filà reflectien en les seues crítiques l'escàndol econòmic de Gescartera que centra els informatius dels mitjans de comunicació d'este estiu. Un grup de festers vestits de bisbes, cegs i guàrdia civil personificaven diversos sectors implicats en l'escàndol.

Els Moros del Castell van centrar les seues crítiques en la vaga de pilots, disfressats de membres d'una imaginària línia aèria, amb un cartell que deia "SEVLA, Sindicat Espanyol de Voladors de Línies Aèries". També la desaparició de la pesseta i la implantació de l'EURO va ser motiu de crítica per part d'esta filà, els membres de la qual desfilaven amb una pancarta que deia "Per fi Benilloba entra en l'euro , adéu a la pela", mentre anaven repartint reproduccions dels bitllets de pessetes que prompte deixaran de ser vàlids. 

Els cristians de la filà La Palmera van centrar la seua crítica en les cançons de moda. Sonia i Selena, Coiot Dax, una representació de Pluja d'Estreles i les bombolles de Freixenet amb Antonio Banderes i Melanie Griffith van fer les delícies del públic. Una especial menció mereix el grup de membres d'esta filà disfressats de mona que feien referència a la Cançó del Goril·la, un altre dels èxits musicals de l'estiu.